A cukrászdában is az iskolaszövetkezetről beszélgettünk

Vasárnap volt, amikor is a szokásos családi programunk nem más, mint cukrászdába menni. Jóleső érzés a heti teendők, a sok kimerítő rohangálás után megpihenni és csak üldögélni, beszélgetni kicsit.
Az embert várakozással tölti el, akár a karácsony. Szerdától már számolja a napokat, hogy hány nap van hétvégéig, és titkon tudja, hogy vasárnap jön a jóleső és megérdemelt sütizés.
Kedvenc cukrászdánk is van, hosszas válogatás után lett ez a Gyáli Cukrászda. Amikor csak tehetjük, ide járunk.

Szóval, borongós vasárnap volt, és bár az időjárás miatt kicsit nehézkesebb volt az indulás, sikerült eljutnunk a cukrászdáig.
Amint beléptünk, kellemes őszi hangulatot árasztott a hely, az illatok pedig ismét mesések voltak. Érezni lehetett a pékségben sült kalács, a kávézóban készült sütőtökös latte, és a számtalan csodás sütemény illatát.

Gyerekeim tátott szájjal sorakoztak a vitrin előtt: almás lepény, krémesek, barackos túrókocka, citromos Charlotte szelet, mignonok, Kinder szelet, képviselőfánk és még sorolhatnám, mi minden volt a kínálatban.
Mindenkinek megvan a maga kedvence. Van olyan gyerekem, aki mindig szeret újat kipróbálni, és van olyan, aki a jól bevált mellett marad és a hagyományos ízekkel koronázza meg a vasárnapot.
A cukrászdában szeretünk hosszabb időt tölteni, keresünk mindig egy csendesebb helyet, ahol leülhetünk beszélgetni.

Legnagyobb lányunk szinte ácsingózva várja, hogy tizenhat éves legyen és diákmunkát vállalhasson. Nagyon önálló gyerek, egészen kiskora óta. Minden alkalmat megragad, hogy szóba hozza a dolgot, és ez a mai is ilyen volt. Ismét azt hallgattuk tőle, hogy ő milyen szívesen dolgozna egy ilyen cukrászdában. Már utána is olvasott, hogy vannak iskolaszövetkezetek, akik diákokat közvetítenek.

iskolaszövetkezet

Mesélte, hogy a minap az egyik áruházban iskolaszövetkezet felirattal ellátott pólójú lányt látott, és hogy már a mi városunkban is biztosan lehet munkát vállalni.

Jó tanuló, szorgalmas, okos gyerek, aki, ahol csak tud tanul valami újat. Nem szívesen hagynám, hogy a szabadidejét munkával töltse, foglalkozzon inkább olyannal, ami érdekli. Ő csak unszolt tovább, hogy legalább olvassunk utána. Fel is csapta a telefonját és már írta is a keresőbe drága gyermekem, hogy “iskolaszövetkezet“. Számtalan munkalehetőség, számtalan időbeosztásban. A talált iskolaszövetkezetek közül is a topiwork.hu oldala volt a legszimpatikusabb számunkra.

A cukrászda után otthon kicsit alaposabban utána olvastam: mik is azok az iskolaszövetkezetek?

Az iskolaszövetkezet diákok, fiatalok számára nyújtanak lehetőséget, hogy dolgozhassanak. A fiatalok gyakorlatot szerezhetnek és közben pénzt kereshetnek. Az iskolaszövetkezeten keresztül a fiatalok akár részmunkaidős vagy időszakos munkákat is vállalhatnak, rövid vagy hosszútávon. Abszolút rugalmas lehetőségeket kínálnak.

Nagyon pozitívnak tartottam, hogy az iskolaszövetkezeteken keresztül történő munkavállalás nagyobb biztonságot ad., hiszen a fiatalnak akár adózással kapcsolatos, akár jogi vagy pénzügyi kérdésekkel kapcsolatos támogatást és tanácsokat is tudnak adni.  Az iskolaszövetkezet egyfajta közvetítőként működik a munkáltató és a munkavállaló fiatal között.

Egyre több lehetőség nyílik, hogy a fiatal az utolsó éveiben olyan helyen dolgozhasson, ami egyébként is a szakterülete az iskolában, így gyakorlati tapasztalatot is gyűjt már iskolás évei alatt. Ez szerintem remek lehetőség. A topiwork.hu kínálatát elnézve akár a lányom érdeklődésének megfelelő diákmunkát is találhatnánk.

Meglepő volt, hogy mennyire sok lehetőség van ezen az oldalon: dolgozhat gyermekünk akár gyorsétteremben, akár színházban, akár moziban, de aki nagyobb kihívást keres vagy szakmai tapasztalatot szeretne, annak komolyabb munkákra is adódik lehetőség. Arról nem is beszélve, hogy akár városban, a fiatal napi ritmusának leginkább megfelelően meg lehet szervezni mindezt.

Ekkor felidéztem, milyen volt, mikor még én vállaltam munkát iskolaszövetkezeten keresztül. Az egyik nagyáruházban dolgoztam, ami ma már nem üzemel. A kollégiummal szemben volt a buszmegálló, ami közvetlenül oda vitt. Az iskolaszövetkezetben csak azt kellett megadnom, mivel akarok foglalkozni. Ők ajánlottak pár lehetőséget, és én választottam. Később mindent az áruházzal intéztem. Kedvesen fogadtak és megértők voltak, ha hibáztam. Bár megterhelő volt, de mégis izgalmas, és büszkeséggel töltött el, hogy ezt a pénzt én kerestem. És ekkor értettem meg miért is olyan fontos a lányomnak!
Innentől megértéssel fordultam felé, elfogadtam, amit szeretne.

Megbeszéltük, hogy hétfőn felvesszük a kapcsolatot a Topiwork iskolaszövetkezettel.