Nem lehet mindenki édesszájú

Amikor meghallják, hogy nem szeretem az édességet, mindig nagyon meg szoktak lepődni. Ha új embereket ismerek meg, gyakran mondják, hogy menjünk el egy cukrászdába, együnk meg egy sütit vagy fagyizzunk, és beszélgessünk. A beszélgetés részébe nagyon szívesen bele is szoktam egyezni, azonban amikor elmondom, hogy én nem eszem édességet, mindig értetlenül néznek rám. Ilyeneket szoktak mondani: “De hát olyan vékony vagy!”, “Miért, neked nem kellene fogyókúráznod…”, “Ez lehetetlen, édességet mindenki eszik néha!”. Valamiért nem akarják megérteni, hogy nem fogyókúra az oka annak, hogy nem vagyok édesszájú, egyszerűen csak nem az én ízlésemnek való az édesség. A kávét viszont nagyon szeretem, így általában megegyezünk abban, hogy elmegyünk a cukrászdába, de én csak kávét iszom. A sok magyarázkodást és egyéb kellemetlen előzményeket leszámítva nagyon szeretem a cukrászdák hangulatát. Nagyon jól szoktam érezni magam bennük, ha barátokkal beszélgetek. És gyakran hasznos tanácsokat is tudunk adni egymásnak az ilyen alkalmakkor.

Legutóbb például egy régi ismerősömmel futottam össze és céges autókról beszélgettünk. Én nem olyan régen alapítottam meg a cégemet, ezért még nem sokat tudtam arról, hogy hogyan működik a cégautó bérlés vagy vásárlás. Ismerősöm a flottakezeles.hu weboldalát ajánlotta nekem.

Ezen a honlapon minden megtalálható céges autókkal kapcsolatban. Először is kezdjük azzal, hogy megtudhatjuk, milyen típusai vannak az autó bérlésnek vagy vásárlásnak. Cégautót tartós bérlet segítségével bérelhetünk. Ez a leggazdaságosabb megoldás, ha bérlésről van szó. A tartós bérlet esetében maradványértéket állítanak be, ami azt jelenti, hogy a bérlés végeztével ezen az áron értékesíteni fogják a járművet. Így ezt az összeget nekünk nem kell befizetnünk. A bérlés előnye a hitellel szemben az, hogy havonta kisebb összegek befizetésére van szükség. A bérlés azonban hosszú távon drágább, mint a hitel vagy a lízing. A hitel és a lízing hasonlóan működik. Van viszont néhány különbség közöttük: például az, hogy hitel esetében a kocsi tulajdonjoga már a hitelszerződés aláírásakor a nevünkre kerül, a lízingelt autónál pedig ez csak az utolsó részlet kifizetése után történik meg. Ahogy szinte minden szolgáltatásnak, a lízingnek is több fajtája van, például a nyílt végű lízing.

A weboldal cikkeiben összesen három fajta lízinget különböztetnek meg. Ezek az operatív lízing, a zárt végű lízing, és a nyílt végű lízing. Az operatív lízing a tartós bérlettel azonos. Ebben az esetben a kocsi tulajdonjoga végig a bérbeadóé marad. A zárt végű lízing esetében a tulajdonjog a futamidő végével az új tulajdonoshoz kerül, és ezt már a szerződés megkötésekor meghatározzák. Ez abban az esetben lehet praktikus választás, ha autót szeretnénk vásárolni, de nem tudjuk egyben kifizetni az ehhez szükséges összeget. A nyílt végű lízing igénybevételekor nincs pontosan meghatározva, hogy a jármű tulajdonjoga végül kié lesz majd. Ennek előnyeit és hátrányait részletesebben kifejtve is elolvashatjuk a flottakezeles.hu blogján. A blogon sok cikket találhatunk, amelyekkel bővíthetjük tudásunkat. A szövegek megfogalmazása nem bonyolult, bárki tájékozódhat belőlük. Amennyiben céges autó bérlésén gondolkozunk, érdemes alaposan utánanézni, hogy milyen lehetőségeink vannak. Továbbá nem árt az sem, ha felkészülünk az ezzel járó kiadásokra, és pontosan tisztában vagyunk az egyes szolgáltatások előnyeivel, valamint hátrányaival egyaránt.

Ha kérdéseink lennének, könnyen felvehetjük a kapcsolatot a céggel. Erre több lehetőségünk is van. Például telefonálhatunk a központi számukra, vagy megkereshetjük valamelyik munkatársukat. A munkatársak feladatköreit és elérhetőségeit a “Kapcsolat” című oldalon helyezték el. Emellett van mód online kapcsolatfelvételre is. Egy egyszerű űrlap kitöltésével visszahívást kérhetünk.

Még az is lehet, hogy ha hamarabb megismertem volna ezt a weboldalt, akkor már belevágtam volna a cégautó igénylésébe. De ami késik, nem múlik. Ugyan édességért nem, de pár hasznos tanácsért én is szívesen elmegyek a cukrászdába.