Nagy segítség a napelemes rendszer a cukrászdában is

A napelemes rendszerek egyre népszerűbbek, ami nem csoda, hisz amellett, hogy egy környezetbarát megoldást jelentenek, még költségtakarékosak is hosszú távon. Sokan ha arra gondolnak, hogy napelemekkel szereltetik fel házukat, üzletüket, vállalkozásuk telephelyét, nem is gondolnak bele, hogy nem csak a napelemek kellenek hozzá, hanem bizony napelem inverter is. De hogy mi is ez a készülék?

Kezdem inkább az elején. A cukrászdánk évek óta üzemel már, egy kis műhely az épület egy részében, a másik pedig maga a cukrászda. Gondolhatjátok, hogy hátul a hűtők és a sütők, az elektronikai berendezések mennyi energiát fogyasztanak. És ha a cukrászda eladóterére gondolunk, akkor is nagyon sok eszköz működik elektromos energiával. Nem is akarom tovább ragozni, a lényeg, hogy a villanyszámla mindig is jelentős költséget jelentett. De ennek most vége, hisz elhatároztuk, hogy napelemmel szereltetjük fel a tetőt.

A napelempalyazatok.hu honlapot felkeresve kezdtük el a tájékozódást, és voltaképp itt maradtunk az egész folyamat végéig, hiszen a helyszíni felméréstől kezdve minden segítséget maximális odafigyeléssel kaptunk meg. A napelem inverter egy nagyon fontos kérdés volt már a legelején. Nem kell mérnöknek lennünk azonban ahhoz, hogy megértsük ennek a rendszernek a működését. Hogy hogy lesz a napsugárzásból elektromos energia?

A napelem cellái voltaképp a számunkra nem látható fénytartományban dolgoznak, ezt az energiát hasznosítják. Elnyelik a napsugárzárt, ezáltal pedig a cellákban olyan szabad elektronok jönnek létre, melyek során egyenáram keletkezik. Erről pedig már biztosan mindenki hallott fizikaórán. Az egyenáram is áram, de ezt nem tudjuk hasznosítani a hagyományos eszközökkel. És már el is érkeztünk a napelem inverterhez. Ez alakítja ugyanis hálózati árammá a napelemünk által termelt egyenáramot.

napelem inverter

Az intverterben található feszültségátalakító segítségével lesz az egyenáramból váltóáram. Amikor napelem telepítésén gondolkodunk, érdemes számításba venni azt is, hogy a jövőben milyen plusz dolgok fogyaszthatnak még energiát és inkább egy picit túlméretezni a napelemek számát és az inverter teljesítményét is. Hiszen, ha szűken mérünk, akkor előfordulhat, hogy nem termelünk annyi energiát, mint amennyire szükségünk van. Persze túlságosan nagy rendszert sem szabad telepítettnünk, hisz így nagyon sok számunkra felesleges áramot termelünk, amit az áramszolgáltató fillérekért vásárol vissza. Ráadásul a kezdeti költségeink így magasabbak, a megtérülés pedig hosszabb távon várható.

Ha mégis plusz napelemekre lenne szükségünk a későbbiekben, természetesen ennek egy bizonyos határig van lehetősége. Ez a határ pedig maga az inverter teljesítménye lesz. Okosan, előre gondolkodva kell tehát az egész rendszert megtervezni, különösen azért, mert maga a rendszer telepítése mindössze pár nap. Így érdemes időt szánni arra, hogy átgondoljuk, milyen fogyasztásunk lesz a jövőben.

Mivel pedig egyszeri, nagyobb beruházásról van szó, ezért az is nagyon fontos, hogy ha jót akarunk, akkor inkább a márkásabb invertert és napelemet választjuk, hisz ezek jobb teljesítményűek, tartósabbak és garanciálisak is. A napelempalyazatok.hu pedig mindenben segít, ráadásul a helyszíni felmérés itt ingyen van, ami mindennek az alapja. Hisz egy szakértő helyszíni felmérés során nagyon sok mindenre fény derülhet, például, hogy a tető megfelel-e a napelem telepítéséhez. Ez nagyon sok mindentől függ, ezért érdemes szakértő segítséget kérni a napelemes rendszer telepítéséhez.

Mi is így tettünk a cukrászdánk felújításakor és egyáltalán nem bántuk meg, hogy belevágtunk a napelemes rendszer telepítésébe. Egy olyan napelem invertert választottunk, ami tökéletesen kiegészíti a rendszer igényeit. Úgyhogy én mindenkit csak biztatni tudok arra, hogy vágjon bele. Főleg miután nagyon sok pályázati lehetőség is elérhető, lehet ez akár vissza nem térítendő támogatás vagy épp kamatmentes hitel is.